Omega-3 vücutta üretilmeyen fakat vücut için gerekli olan bir yağ asididir. Omega-3 vitamin grubunda yer almaz, esasında bir balık yağıdır. Yeterli balık tüketilmediği durumlarda vücuttaki omega-3 seviyesi düşer ve vücut omega-3 gıda takviyelerine ihtiyaç duyar.
Omega-3 kullanımında herhangi bir yan etki veya sakınca bulunmamaktadır. Yeterli balık tüketimi olmaması durumunda tüm yaş grupları çocuklar da dahil olmak üzere omega-3 kullanabilmektedir. Günde 2500-3000 mg omega-3 tüketimi vücut için yeterlidir.
Omega-3 tableti günde bir kez sabah ya da akşam tok karnına tüketilmelidir. Omega-3 düzenli olarak kullanılması gereken bir gruptur. Eğer omega-3 kapsül olarak tüketiliyorsa açıldığı andan itibaren önerilen sürede bitirilmelidir. Ayrıca hava ile temas etmemesine de dikkat edilmelidir çünkü hava ile temas eden omega-3 bozulabilmektedir.
Kalp damar hastalığını azaltmakla bilinen omega-3’ün kansere karşı koruyucu etkisi de bulunmaktadır. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği de omega-3’ün bilinen faydaları arasında yer almaktadır. Omega-3 kullanan insanlardaki konsantrasyonun daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Konsantrasyonu daha yüksek olan insanların depresyon riskleri de azalmaktadır. Kas-iskelet sistemi için de oldukça faydalı olan omega-3 vücut direncini de arttırmaktadır.
Hem et hem de bitki ürünleri omega-3 içermektedir. Omega-3 açısından en zengin olan besin balık grubudur. Somon ve ton balığı başta olmak üzere sardalya, uskumru ve morina balıkları da omega-3 açısından oldukça zengindir. Ayrıca ceviz, chia tohumu, kenevir tohumu, semizotu, ıspanak ve lahana da omega-3 yönünden zengin olan besinlerdir. Bu gibi besinler çok sık tüketilemiyorsa omega-3 takviyesi almakta fayda vardır.
Omega-3 Gıda Takviyeleri Önerileri
En sık tercih edilen omega-3 markaları arasında Carlson, Easyvit, Herbaland, İhealth, Möllers, Natures Bounty, Neptune, New Life, Nordic Naturals, Ocean, Pharmaton, Solgar, Voonka ve Zade-Vital gibi markalar yer almaktadır.