Cilt Lekeleriyle Vedalaşma Rehberi
Cilt Lekesi Nedir?
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da bu hücrelerin düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekelenmeler meydana gelebilir. Cilt lekelerinin oluşum nedenlerinin başında güneş ışınları gelse de genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de leke oluşumunun önemli nedenleri arasında yer alıyor. Genel olarak güneş ışınlarına maruz kalan yüz, el, sırt ve göğüs bölgelerinde yer alan lekeler estetik açıdan kötü bir görünüme sahip olduğu için istenmeyen lekeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu lekeler hoş bir görüntü sağlamadığı gibi bazı durumlarda cilt kanseri gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle cildinizde oluşan lekeleri hafife almamanızı ve bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.
Cilt Lekesi Türleri Nelerdir?
Cilt lekeleri doğuştan olabildiği gibi sonradan da meydana gelebilir. Kaynağı ne olursa olsun cilt lekelerinin pek çok türü vardır.
Akne
Cildin fazla yağ üretmesi sonucu oluşan akneler, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon ya da hormonal değişikliklerden kaynaklı oluşan akneler; sivilce, siyah veya beyaz nokta şeklinde görülür. Akneleri sıkarsanız ya da doğru bir şekilde tedavi etmezseniz cildinizde kalıcı lekelere neden olabilir.
Melazma
Melazma; özellikle güneş gören bölgelerde ortaya çıkan siyah ya da kahverengi lekelere verilen isimdir. Burun, alın, dudak üstü ve yanaklarda melazmaya sıkça rastlıyoruz. Genellikle kadınlarda görüldüğü bilinse de erkekler de melazma görülebilir. Güneş ışınlarının yanı sıra gebelik, doğum kontrol hapları, kozmetik ürünler ve genetik faktörler de melazma oluşumuna neden olur.
Vitiligo
Melanosit hücrelerinin ölmesi ya da vücutta yeteri kadar üretilmemesi sonucu cildinizde süt beyazı renginde lekeler oluşur. Vitiligo lekelerine genellikle yüz, kol, bacak ve genital bölgelerde rastlanır. Genetik faktörlerin vitiligo hastalığına yol açtığı söylense de henüz bu durum netlik kazanmamıştır.
Güneş Lekeleri
Güneş lekelerine yaz aylarında daha sık maruz kalırız ve bu lekeler deride kalıcı hale gelebilir. Çile benzeyen ancak çillerden daha büyük olan güneş lekeleri; kozmetik ürünler, hamilelik ve guatr gibi faktörlere bağlı olarak da oluşabilir.
Çiller
Melanosit hücrelerinin belirli bölgelerde yoğunlaşması sonucu ortaya çıkan çiller genellikle açık tenli kişilerde görülür. Sarı ya da kahverengi renkte görülen çiller, çocukluk ve yetişkinlik gibi her dönemde meydana gelebilir. Yüz, sırt ve el gibi bölgelerde daha sık görülen çillerin rengi güneşe maruz kaldığınız takdirde koyulaşabilir.
Doğum Lekeleri
Doğumda meydana gelen ciltteki renk bozulmaları doğum lekeleri olarak adlandırılır. Doğum lekeleri genelde zararsızdır ve kahverengi, siyah ya da gri renklerde meydana gelebilir. Doğumdan hemen sonra oluşabileceği gibi doğumdan bir süre sonra da ortaya çıkabilir.
Cilt Kanseri
Ciltte oluşan bazı lekeler cilt kanseri durumuna yol açabilir. Kanser tedavisinde kullanılan yöntemler ile kanserli hücrelerden kurtulmak mümkündür. Ancak uygulanan bazı tedaviler sonucu ciltte kalıcı izler meydana gelebilir.
Cilt Lekesinin Nedenleri Nelerdir?
Güneşe maruz kalmak, kozmetik ürünler, hamilelik ve genetik faktörler gibi birçok nedenden bahsetmiş olsak da cilt lekesi oluşumlarının tek nedeni bu durumlar değildir. Bunların yanı sıra cilt lekelerinin pek çok nedeni vardır. Yaz aylarında yapılan bazı ağda, epilasyon ve peeling gibi işlemler ve son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ürünleri ya da yanlış ürün kullanımı gibi durumlar ciltte lekelenmelere sebep olur. Yaşınızın ilerlemesi, genetik yatkınlığınız, almış olduğunuz hormon tedavisi ve hamilelik de cilt lekesi nedenleri arasındadır. Hamilelikte oluşan cilt lekeleri geçici olabildiği gibi kalıcı lekeler de görülebilir. Beslenmenize dikkat etmemeniz de cilt lekesi oluşumunu hızlandırır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek insan sağlığı için oldukça önemli olan bir durumdur. Hatta çoğu hastalığın ve sorunun başında sağlıksız beslenme gelmektedir. Aşırı baharatlı ve yağlı yiyecekler tüketmek, az su içmek, sigara ve alkol tüketmek gibi durumlar da ciltte lekelenme sorunlarının başlıca nedenleri olarak karşımıza çıkıyor.
Cilt Lekesi Tedavileri Nelerdir?
Cilt lekesi tedavileri konusunda pek çok alternatif yöntem bulunuyor. Lekenin nedenine ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemleri değişmektedir.
Mezoterapi
Mezoterapi yönteminde aminoasit, antioksidan ve multivitaminler ince bir iğne aracılığıyla deri altına enjekte edilir ve lekeli bölgede hücre yenilenmesi sağlanır. Bu tedavi sonrası hem cilt lekeleri tedavi edilir hem de cilde sağlıklı bir görünüm kazandırılır.
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling tedavisi yüzeysel leke ve izlerde oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntemle cildin üst katmanı soyulur ve tedavinin uygulanacağı bölgeye kolajen sentezi sağlanır. Hücrelerin yenilenmesini sağlayan kimyasal peelingi uygulamasından sonra cildin güneşten korunması oldukça önemlidir. Yaklaşık 1 hafta boyunca da soyulan cildi yolmamanız gerekir.
PRP
Kişiden alınan kanın plazma kısmının ayrıştırılıp cilde enjekte edilmesi yöntemidir. Tedavide kullanılan pıhtı hücreler sayesinde cilt iyileşir, yenilenir ve aydınlık bir görünüm kazanır.
Lazer Tedavisi
Cilt lekeleri tedavisinde en sık karşılaştığımız yöntem lazer tedavisi yöntemidir. Sadece pigment hücreleri lazer ışınlarından etkilenir ancak diğer hücreler bu ışınlardan etkilenmez. Koyu ten rengine sahip ya da bronzlaşmış bireylere lazer tedavisi uygulanırken dikkat edilmelidir.
Cilt Lekelerine Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Genetik ya da doğuştan gelen bir cilt sorununuz yoksa cilt lekelerinin oluşmasını engellemek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Cilt lekelerinin çoğu genellikle güneşten kaynaklandığı için güneşe çok sık maruz kalmamaya özen göstermelisiniz. Yaz ya da kış mevsimi fark etmeksizin özellikle güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalısınız. Solaryumdan uzak durmalısınız. Her mevsim mutlaka güneşe çıkmadan önce SPF içerikli güneş kremlerini kullanmalısınız. Kullandığınız kozmetik ürünleri dikkatli seçmeye özen göstermelisiniz. Kalitesiz, ucuz ve en önemlisi dermatolojik olarak test edilmiştir ibaresi bulunmayan hiçbir ürünü satın almamalısınız. Çünkü yanlış kozmetik ürünler de cilt lekelerine neden olan sorunların başında gelir. Parfüm, kolonya ya da alkollü tonikleri vücudunuzun güneş gören bölgelerine sıkmamalısınız. Lazer, epilasyon ve ağda gibi işlemlerden sonra cildinizi güneşten korumalısınız. Beslenmenize özen göstermelisiniz. Sigara ve alkolden uzak durmalı ve günde en az 2 litre su içmelisiniz. Cildinizin temizliğine dikkat etmeli ve cildinizi sık sık nemlendirmelisiniz. Bütün bunlara dikkat ettiğiniz takdirde eğer genetik bir yatkınlığınız ya da doğuştan bir lekeniz yoksa cilt lekesi oluşumunu büyük ölçüde önlemiş olursunuz.
Cilt Lekelerine İyi Gelen Doğal Çözümler Nelerdir?
Cilt lekelerimizi geçirmek için pek çok kozmetik ürün kullanıyoruz ancak bu kozmetik ürünlerin yanı sıra cilt lekelerine iyi gelen doğal ürünler de bulunmaktadır. Bunlardan ilki aloe vera. Aloe vera yaprağındaki jel cildimizi yenileyen hücreler üreten bir polisakkarit deposu olarak biliniyor. Yapraktaki jeli lekeli bölgeye sürün ve kuruduktan sonra duru su ile yıkayın. Salatalık da cildi iyileştirmeye yarayan ve tamamen doğal olan bir üründür. Salatalığın içinde bol miktarda C vitamini ve antioksidan bulunur bu nedenle cilt lekelerine oldukça faydalıdır. Salatalıkların kabuğunu yüzünüze maske yapabildiğiniz gibi bir de bu kabukları blenderdan geçirerek bir pamuk yardımı ile yüzünüze sürebilirsiniz. Sıkılmış ya da ezilmiş havuçları yüzünüze sürmek de cilt lekelerinizi önemli ölçüde azaltır. Hem yüzünüzü hem de tüm vücudunuzu arındıran havucu düzenli olarak tüketmeniz halinde karaciğer fonksiyonlarınıza da iyi gelir.
Cilt Lekeleri İçin Hangi Kozmetik Markaları Tercih Etmelisiniz?
Cilt lekelerimiz için doğal ürünleri tercih etsek dahi bu ürünleri kozmetik ürünlerle desteklememiz gerekir. Bu şekilde cilt lekelerimizle daha çabuk vedalaşırız. Ancak bu kozmetik ürünleri seçerken dikkatli olmalı ve ürünlerin içeriğini mutlaka kontrol etmeliyiz. Cilt lekeleri için kozmetik markalar arasındaki en sık tercih edilen markalar La Roche Posay ve Darphin olarak karşımıza çıkıyor. Bu markaları ise saglikseperi.com güvencesi ile hizmetinize sunuyoruz.