Sağlıklı Yaşam

Sporcu Besinleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aktif olarak spor yapan ve spor ile ilgilenen kişilerin mutlaka yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Spor yapanların; sağlıklı kalabilmeleri, güçleri ve dayanıklıklarının artması ve yeteri kadar protein alabilmeleri için sporcu besinleri tüketmeleri gerekir. Bu içeriğimizde sporcu besinleri hakkında sık sık sorulan soruları yanıtladık.

Sporcu Besinleri Nedir?

Sporcuların tüketmesi gereken belli başlı besinler bulunmaktadır. Bunların başında karbonhidrat ağırlıklı besinler yer alır. Ekmek, pilav, makarna, bulgur, kurubaklagiller (mercimek, nohut, fasulye gibi…) ve sebzeler bir sporcunun mutlaka diyetinde yer alması gereken besinlerdendir. Sonrasında ise zengin protein kaynağı besinler listenin devamını oluşturur. Et tüketen sporcular için hayvansal gıdalar; vegan ve vejetaryen sprocular için sebzeler bu listenin başında gelir. Süt ve süt ürünleri, nohut, fasulye, peynir, yumurta, brokoli, tavuk, Meksika fasulyesi ve tofu içerisinde bol miktarda protein bulunduran besinlerdir.

Sporcular Nasıl Beslenmelidir?

Spor yapan kişiler mutlaka içerisinde zengin miktarda karbonhidrat ve protein bulunduran besinleri tüketmelidir. Karbonhidratlar; sporcuların enerjilerini artırması ve sporcuların yorgunluklarının azalması için önemli besin kaynaklarıdır. Protein bakımından zengin olan besin kaynakları ise sporcuların kas yapmasında ve kaslarının onarılmasında büyük bir rol oynar. Yeterince protein alamayan sporcular vücuttan sıvı kaybına sebep olurken fazla alınan protein vücuda yağ ve kas olarak geri döner.

Beslenme Sporcular İçin Neden Önemlidir?

Sporcuların kas oluşumu ve iyi bir performans gösterebilmeleri için yeterli oranlarda besinler alması gerekmektedir. Karbonhidrat, protein ve yağ kaynakları sporcular için oldukça önemlidir. Enerji ve kas oluşumuna faydalı olan bu besin kaynaklarına ek olarak spor yapan kişiler gerekli vitamin ve mineralleri de tüketmelidir.

Sporcuların Alması Gereken Vitaminler ve Mineraller Nelerdir?

Vitamin ve mineraller, enerji artışında ve performans artışında fayda sağlamaktadır. Kalsiyum, sodyum, demir ve potasyuma bol miktarda ihtiyacı olan sporcular mutlaka diyetlerinde süt, yoğurt, keten tohumu, soya fasulyesi, kurubaklagiller, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler bulundurmalı ve bir uzmana danışarak ek takviyeler almalıdır. Kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, pekmez ve yağlı tohumlar içerisinde bol miktarda demir bulundurduğundan sporcu kimseler bu gıdaları mutlaka diyetlerine eklemelidir. Solgar Chromium Picolinate 200 mcg, Solgar L Karnitin 500 mg, Bigjoy CLA Max Thermo Active System 5 90 Yumuşak Jel Kapsül ve Bigjoy Alphamen 90 Kapsül ürünleri sitemizde sporcular tarafından en çok tercih edilen vitamin ve mineral ürünleridir.

Sporcular İçin Gıda Takviyeleri Nelerdir?

Spor yapan kişiler mutlaka bir uzmana da danışarak birtakım ek gıda takviyeleri kullanmaktadır. Bu gıda takviyelerinin başında multivitamin ve mineraller yer alır. Kas yapmak veya yağ yakmak amacı taşıyan sporcu kişiler muhakkak yeterince vitamin ve mineralleri almalıdır. Balık yağı, glutamin ve karnitin ile devam eden liste kreatin, BCAA ve Whey proteini olarak sonlanır. Balık yağı; yağ yakımında ve kas büyümesinde etkili bir rol oynarken glutamin egzersiz sırasında ve sonrasında yağ yakımını sürdürmede etkili bir role sahiptir. Karnitin; kas gelişmesi ve büyümesini sağlar; BCAA ise içerisinde bir sporcunun ihtiyacı olan en önemli üç amino asidi bulundurarak antrenman sırasında ve sonrasında sporcunun kaslarının büyümesini sağlar. Whey proteini ve kreatin ise en sık kullanılan sporcu ek gıda takviyeleridir. Kreatin; egzersiz sayısını arttırmada, kas büyümesinde ve güç ile performansı arttırmada en etkili ek takviyelerden biridir. Whey Proteini ise en hızlı sindirilen, kas büyümesinde en iyi performans sergileyen ve sporcular tarafından en çok tercih edilen sporcu besinidir.

Sporcu Gıda Takviyeleri Ne İşe Yarar?

Sprocu gıda takviyeleri; sporcuların kas büyümelerinde, antrenman sırasında güçlerinin artmasında, performanslarının artmasında ve antrenman sonrasında bile kasların güçlenip büyümesinde büyük rol oynayan ek takviyelerdir.

Sporcu Gıda Takviyeleri Nasıl Kullanılmalıdır?

Bir uzmana danışılarak; kahvaltıda yulaf veya içeceklerin içerisinde kullanılabilirler veya hap şeklinde olanlar spor öncesinde tüketilebilir. Tüketilme biçimleri ürünlere göre farklılık göstermektedir bu nedenle muhakkak ürünlerin arkasında yer alan talimatları iyice okuyunuz.

Irmak Akdağ

Recent Posts

Collavita Tip1 & Tip3 Collagen

Cildiniz, Kemikleriniz ve Eklemleriniz İçin Mucize Bir Protein : Kolajen Cilt Sağlığı: Cildimizin elastikiyetini ve…

1 hafta ago

Yüz Temizleme Jelleri

Yüz temizleme jelleri, ciltteki yağı, kirleri ve makyajı nazikçe temizlemeye yardımcı olur. Özellikle su ile…

2 hafta ago

İlkbahar Ayında Saç Dökülmesi

Bahar ayları, doğanın uyanışına, yeni başlangıçlara ve taze bir enerjiye işaret eder. Hücrelerin yaşam döngüsü…

2 hafta ago

Meyan Kökü ve Hatmi Bitkisi Faydaları

Meyan kökü, geleneksel olarak birçok kültürde sağlık faydaları için kullanılan bir bitkidir. İşte meyan kökünün…

3 hafta ago

Seramid ve Cildimiz İçin Önemi

Seramidler, cilt bariyerinin ana bileşenlerinden biridir ve cildin nemini korumasına yardımcı olan lipid molekülleridir. Ciltteki…

3 hafta ago

İnce Telli Saçlar İçin Bakım Önerileri ve Kalınlaştırma Yöntemleri

İnce telli saçlar, pek çok kişinin mücadele ettiği bir sorundur. Saçlarınızın doğal yapısı ne olursa…

2 ay ago