Güzellik ve Bakım

Teninize Uygun Parfüm Seçme Rehberi

Parfüm Nedir?

Tarihte ilk kez aromatik materyallerin ya da kokulu yağların yakılmasıyla elde edilen parfüm güzelliğin en önemli parçalarından birini simgeliyor. Son zamanlarda, kadınlara almaktan en çok hoşlandıkları iltifatın ne olduğu sorulduğunda hemfikir oldukları cümle “güzel kokuyorsun” olmuştur. Güzel kokuya sahip olmak bakımımızın son ve en sihirli dokunuşudur ve bu nedenle bu dokunuşun seçimi önemlidir.

Parfüm; aromatik maddeler ve belirli bir kokuya sahip yağların yakılmasıyla elde edilen hoş kokulu bir bileşendir. Bu bileşenin içinde bulunan tüm ürünler doğadan elde edilmektedir. Tarihe dönüp baktığımızda güzel kokulu bitkiler ilk önce ilaç ya da evlerde süs olarak kullanılmış olup daha sonra ise güzellik adına kullanılmaya başlamıştır. Güzelliği ve zekası ile herkesi kendine hayran bırakan Kleopatra gibi kraliçeler gül ve yasemin gibi kokuları kullanmayı tercih ediyordu. Daha sonra bu güçlü ve güzel kadından esinlenerek, dünyada önde gelen giyim ve kozmetik markaları ilk parfümlerini üretmeye başladı. Zaman içerisinde pek çok marka bu parfümleri çeşitlendirerek ve geliştirerek üretmeye devam etti.

Parfüm Çeşitleri Nelerdir?

Parfümlerin üzerlerinde yer alan birtakım simgeler ve terimler, parfümün hangi çeşit olduğunu ifade eder. Bu parfüm çeşitlerinin üzerlerinde yer alan oranlar ise parfümün sizin teninizdeki kalıcılığını ifade eder. Bu belirtilen oranlar parfümün baskın ya da hafif olup olmadığını göstermektedir. Kokunun kalıcılığı aynı zamanda fiyatını da etkilemektedir. Kalıcılığı yüksek olan parfümler daha yüksek fiyata satılırken, kalıcılığı daha az olan yani daha çabuk uçan parfümler ise daha düşük fiyatlara satılmaktadır. Dünyada kalıcılıklarına ve içindeki aroma miktarına göre dört çeşit parfüm türü bulunmaktadır.

Parfum extract: %20 – %40 aromaya sahiptir. Parfüm türleri arasında en kalıcısı olduğu için fiyat olarak en pahalı olan türdür.

Eau de parfum (EdP): %10 – %30 aroma. Bu parfüm çeşidi diğer parfümlere göre daha baskın ve daha kalıcı kokulara sahip olmakla birlikte kalıcılığının uzun süreli olması yüksek fiyatlarla satılmasını sağlamaktadır.

Eau de toilette (Edt): %5 – %20 aroma. Bu parfüm çeşidi ise hafif kokulara sahiptir. Diğer çeşitlere oranla daha az kalıcılığa sahiptir. Diğerlerine göre fiyatları daha uygun parfümlerdir.

Eau de cologne (EdC): %2 – %5 aroma. Kalıcılığı en kısa olan parfüm çeşididir. Bu parfüm çeşidi kalıcılığı az olduğu için çok fazla tercih edilmemektedir.

Parfüm Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kadınlar ve erkekler için parfüm seçmek önemli bir unsurdur. Çünkü parfüm hemen hemen herkes için son ve tamamlayıcı bir üründür. Örneğin yaz ve kış kokuları aynı olmamalıdır. Yazın kullandığınız parfüm fresh, temiz ve çiçeksi kokular barındırırken kışın kullandığınız parfüm pudralı, baharatlı ya da oryantel kokulardan oluşmalıdır. Aynı zamanda giydiğiniz kombine uygun kokular da seçmek önemli bir konudur. Sportif giyiniyor iseniz fresh kokular, kadınsı ya da erkeksi giyiniyorsanız baharatlı ya da oryantel kokular seçmeniz gerekmektedir. Bu durumlara baktığımız zaman ise koku seçimlerinizin kişiliğinizi ve tarzınızı yansıttığını söyleyebiliriz. Yani esans ve kokular tamamen kişiyi yansıtmaktadır. Bu yüzden parfüm seçerken kendinizi yansıtan kokular seçmelisiniz. Bu kokuya ise “signaturescent” yani “imza koku” denilmektedir.

Ayrıca parfümünüzü belirlerken ucuz parfümler seçilmemelidir. Bazen farklı mekanlarda satılan parfümler sahte olduğu gibi içeriğinde bulunan bazı maddeler cildinizin hasar görmesine neden olabilmektedir. Cilde sıkılan ucuz parfümler birçok cilt hastalığına sebep olur, özellikle yaz aylarında kullanılır ve cilde direkt güneş ışığı gelirse cilt tarafından emilen bu kimyasallar cilt kanserine dahi yol açar. Bu nedenle belirli markalardan, çok da ucuz olmayan ve belirli satış mağazalarından parfümlerinizi temin etmelisiniz.

Parfüm seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise yaş ve tenin önemidir. Başka birinde beğendiğiniz bir koku sizin yaşınıza ya da teninize uygun olmayabilir. Bu yüzden öncelikle yaşınıza daha sonra da teninize uygun bir koku seçmeniz gerekmektedir. Örneğin 15-25 yaş aralığının kullandığı parfüm ile 35-50 yaşın kullandığı parfüm aynı olmamalıdır. Kokuların kalıcılığını ve memnuniyetini uzun süre korumak istiyorsanız öncelikle yaşınıza ve teninize uygunluğu konusunda dikkatli davranmalısınız.

Tene Göre Parfüm Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Parfümünüzü seçerken teninize ve cilt tipinize de dikkat etmelisiniz. Genellikle başka birinde beğendiğiniz bir parfüm kendi teninizde hoş kokmayabilir. Bu yüzden ten yani cilt tipinize göre seçim yapmanız önerilmektedir. Yağlı, karma ve kuru olmak üzere 3 farklı cilt tipi bulunmaktadır.

Yağlı ciltler için parfüm seçimi

Parfüm kullanmakta en şanslı olan tip yağlı cilt tipidir. Vücut tarafından üretilen doğal yağlar koku moleküllerine tutunacak bir ortam oluşturarak en sevdiğiniz kokunun daha uzun süre kalmasına olanak sağlar ve ciltte diğer cilt tiplerine göre daha fazla hissedilir. Bu hafif kokular için güzel bir avantaj olsa da ağır kokular için maalesef bir dezavantajdır. Bu nedenle çok uzun süre kalmayan uçucu narenciye kokuları yağlı ciltler için daha uygundur. Narenciye ve hafif kokuların parlaklığı ve tazeliği, cildinizde bulunan doğal yağlara tutunarak çok daha yüksek bir etki uyandırmaktadır. Bunun yanı sıra parfümünüzü çok yüksek miktarlarda uygulamaktan kaçınmalısınız. Bilek içlerine, kolumuzun dirsek içine, diz kapağı arkasına ve kulak arkasına uygulayabilirsiniz.

Kuru ciltler için parfüm seçimi

Yağlı cildin aksine kuru ciltte kokular daha çabuk etkisini yitirmektedir. Ciltteki yağ eksikliğinden dolayı koku hızla havaya yayılır, bu yüzden de kuru cilde sahip olan insanlar parfümlerinin etkisinin birkaç saatte geçtiğini hisseder. Eğer kuru cilde sahipseniz hafif kokular yerine daha ağır ve daha derin kokular seçmenizde fayda vardır. Bu tip kokulara “temel notalar” denir. Temel notalar ciltteki yağların içine sabitlenir bu nedenle kuru ciltte daha uzun süre kalmaktadır. Bir parfümü denediğinizde hemen beğendiğinize karar vermeyin. Biraz bekleyin ve temel notaların ortaya çıkmasına izin verin. Kokunuzun daha uzun süre kalmasını istiyorsanız parfümünüzü sıkmadan önce uygulayacağınız bölgeye kokusuz bir nemlendirici sürüp daha sonra parfümünüzü bölgeye uygulayın.

Karma ciltler için parfüm seçimi

Son cilt tipi olan karma cilt tipleri için parfüm seçmek biraz daha zordur, çünkü her karma cilt aynı yağ dengesine sahip olmamaktadır. Bu nedenle daha çok kendi ilgi alanlarınız ve beğenilerinize göre seçmelisiniz. Ruh hali, mevsim, kombin ve iş gibi alanlara daha çok hangi kokunun uygun olduğuna karar vermelisiniz. Yine de bir öneride bulunacak olursak üzerinde eau de toilette yazan parfümleri kulak arkasına, diz kapağı içine, bilek içlerine ve dirsek içlerine az miktarda uygulayarak kullanabilirsiniz. Bir diğer ayrıntı ise parfüm kullanırken tenin kuru ve temiz olmasına dikkat edilmesidir. Banyo sonrasında sıkılan parfümün kalıcılığı yüksektir ancak banyodan sonra biraz bekleyip öyle sıkılmalıdır. Bunun nedeni ise duş alırken kullandığınız duş jeli ya da ürünlerin parfümünüzle karışarak kötü bir koku oluşturabilmesidir. Duş ürünlerinizi hafif kokulu ürünlerden seçmeniz gerekmektedir. Teninize yakışan ve beğendiğiniz farklı kokular belirli aralıklarla kullanılmalı ve her gün aynı parfüm sürülmemelidir. Parfümleri kıyafetlerinize değil, doğrudan cildinize sıkmalısınız. Bazı kokular kıyafetlerinizde leke bırakabilmektedir. Parfümleri kapalı, serin ve kuru yerlerde muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Hangi Parfüm Markalarını Tercih Etmelisiniz?

Parfüm marka ve ürün açısından pek çok çeşitliliği olan bir malzemedir. Bu nedenle fazla ürün açısında en kalitesini ve size göre en uygununu bulmak için aceleci davranmamalısınız. Kaliteli ürünler seçmeye özen göstermelisiniz. En kaliteli ve en sık tercih edilen parfüm markaları arasında Nuxe ve Caudalie yer alıyor. Bütün bu ürünleri sagliksepeti.com kalitesi ve güvencesiyle hizmetinize sunuyoruz.

admin

Recent Posts

Collavita Tip1 & Tip3 Collagen

Cildiniz, Kemikleriniz ve Eklemleriniz İçin Mucize Bir Protein : Kolajen Cilt Sağlığı: Cildimizin elastikiyetini ve…

1 hafta ago

Yüz Temizleme Jelleri

Yüz temizleme jelleri, ciltteki yağı, kirleri ve makyajı nazikçe temizlemeye yardımcı olur. Özellikle su ile…

2 hafta ago

İlkbahar Ayında Saç Dökülmesi

Bahar ayları, doğanın uyanışına, yeni başlangıçlara ve taze bir enerjiye işaret eder. Hücrelerin yaşam döngüsü…

2 hafta ago

Meyan Kökü ve Hatmi Bitkisi Faydaları

Meyan kökü, geleneksel olarak birçok kültürde sağlık faydaları için kullanılan bir bitkidir. İşte meyan kökünün…

3 hafta ago

Seramid ve Cildimiz İçin Önemi

Seramidler, cilt bariyerinin ana bileşenlerinden biridir ve cildin nemini korumasına yardımcı olan lipid molekülleridir. Ciltteki…

3 hafta ago

İnce Telli Saçlar İçin Bakım Önerileri ve Kalınlaştırma Yöntemleri

İnce telli saçlar, pek çok kişinin mücadele ettiği bir sorundur. Saçlarınızın doğal yapısı ne olursa…

2 ay ago