Categories: Güzellik ve Bakım

Cilt Tipinize Uygun Nemlendirici Nasıl Seçilir?

Nemlendirici Nedir?

Cildimiz bakıma oldukça ihtiyaç duyan bir bölgedir. Cilt denilince aklımıza ilk olarak yüz bölgemiz gelir fakat bu yanlıştır. Ellerimiz, kollarımız ve bacaklarımız da cilt kavramı içerisine giren bölümlerimizdir ve cildimiz bir bütün olarak bakıma ihtiyaç duyar. Bir cilde bakmanın en iyi yolu cilt temizliğinden geçer. Cildinizin bakımını yapmak istiyorsanız temizliğine özen göstererek işe başlayabilirsiniz. Ancak temizlik cilt bakımı için yeterli değildir sadece bir ön koşuldur. Cilt bakımı farklı aşamalardan oluşur. Yüz yıkamak, tonik uygulamak, serum kullanmak ve cilt sorunlarınıza göre yağlardan yararlanmak bu cilt bakım rutinlerinin sadece birkaçıdır. Ancak cilt bakımının en önemli aşaması nemlendirme aşamasıdır. Cilt bakımınızdaki her aşamayı es geçseniz bile cildinizi nemlendirmeyi unutmamalısınız.

Cildimiz çevresel faktörlerden oldukça etkilenir. Mevsim geçişleri ve çevre kirliliği gibi sorunlar cildimizin kurumasına ve matlaşmasına neden olur. Sadece çevresel faktörler değil, fizyolojik faktörler de cildimizi etkiler. Mesela çok fazla su tüketmemek, sağlıklı beslenmeme ve düzenli uyumamak da cildimizin dengesinin bozulmasındaki en önemli faktörler olarak karşımıza çıkar. Bu faktörlerden dolayı cildimizde oluşacak sorunların önüne geçmek için bol su içmeli, sağlığımıza ve uyku düzenimize dikkat etmeli ve bir de cildimizi nemlendirmeyi unutmamalıyız.

Nemlendirici, cildi korumak ve nemlendirmek için kullanılan kremsi yapıdaki kozmetik ürünlerdir. Uzmanlara göre cilt tipiniz ne olursa olsun cildinizi her gün mutlaka nemlendirmeniz gerekir. Ayrıca nemlendirici kullanmaya başlamak için yaşınızın ilerlemesini beklememelisiniz. 17-18 yaşlarındayken bile nemlendirici kullanılması gereken ürünler arasındadır. Nemlendiriciler su bazlı ve yağ bazlı olarak ikiye ayrılır.

Su Bazlı Nemlendirici Nedir?

Su bazlı nemlendiriciler yağ bazlı nemlendiricilere göre daha hafif olan ürünlerdir. Cilde sürüldüklerinde cildi ağırlaştırmaz ve cilt tarafından hızlı ve kolay bir şekilde emilir. Su bazlı nemlendirici iki kat sürüldüğünde makyaj bazı görevi de görür. Yağ bazlı nemlendiricilerle karşılaştırıldığında ise ciltte iki kat daha uzun süre kalır. Gözenekleri tıkamadığı için herhangi bir cilt problemine de yol açmaz.

Hangi Cilt Tipleri Su Bazlı Nemlendirici Kullanmalı?

Normal ciltler

Herhangi bir sorunu olmayan, yağ ve nem dengesi yerinde ve ideal olan normal cilt sınıfında yer alıyorsanız çok şanslısınız demektir. Sizler için önemli olan zaten yerinde olan yağ ve nem dengenizi korumaktır. Cilt yapınızı bozmadan cildinizi nemlendirmeniz gerekir ve bu nedenle de nemlendirici seçiminiz oldukça önemlidir. Normal cilt yapısına sahip insanlar için su bazlı nemlendirici kullanmalarını öneriyoruz. Bu sayede cildin kuruması ve erken yaşlılık belirtileri önlenmiş olur.

Normal cilde sahip insanlar nemlendirici kullanmalarına gerek olmadığını düşünseler de bu oldukça yanlıştır. Çünkü her cilt tipinin nemlendirici kullanmaya ihtiyacı vardır. Düzenli nemlendirici kullanılmadığı takdirde çevresel ve fizyolojik faktörler bir araya gelerek cildin nem dengesini ve yapısını bozar. Bu durum da ciltte nem eksikliğine bağlı sorunlar çıkmasına ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu nedenle nemlendirici kullanmayı asla ihmal etmemelisiniz.

Yağlı ve karma ciltler

Yağlı ve karma cilde sahipseniz cilt konusunda pek çok sorun yaşıyor olabilirsiniz. Cilt bakımınızı yapmanız normal ciltlere göre daha zordur çünkü cildinizin ihtiyacına göre ürünler tercih etmek ve belki de yüzünüzdeki burun ve yanak bölgesi için ayrı ayrı ürünler kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle yağlı ve karma bir cilde sahipseniz nemlendirici seçimi konusunda daha dikkatli davranmanız gerekir. Bu cilt tipindeki en büyük sorun yağlanma olduğu için cildinizde yağ bazlı nemlendirici kullanmamalısınız. Yağlı olan cildiniz için yağ bazlı nemlendirici kullanırsanız eğer cildinizde akne oluşumuna ve gözeneklerin tıkanmasına neden olursunuz. Hiç kimse gözeneklerinin tıkanmasını ve cildinde sivilce oluşmasını istemez.

Akneli ciltler

Akneli bir cilde sahipseniz su bazlı nemlendiriciler yağ bazlı nemlendiricilere göre daha etkilidir. Çünkü akne tedavisinde gözeneklerin tıkanmaması önemlidir. Gözeneklerin tıkanması durumunda zaten var olan akne sorunu daha çok artacaktır. Su bazlı nemlendirici kullanmanız ise gözeneklerinizi açar ve cildinizin hava almasını sağlar.

Akne probleminin tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi de bulunur. Ancak bu ilaç tedavisi uzman kontrolünde uygulanması gereken bir tedavidir. Fakat uzman kontrolünde uygulanan bir tedavi de olsa kozmetik ürünlerle yapılan bir bakım da olsa sonrasında cildinizi nemlendirmeyi unutmamalısınız.

Yağ Bazlı Nemlendirici Nedir?

Yağ bazlı nemlendiriciler en çok kuru cilt tipi için önerdiğimiz nemlendiricilerdir ve bu nemlendiriciler cildinizin nem seviyesini koruma altına alarak cildinizi onarır. Cildinizin uzun süre yumuşak kalmasını sağlar. Yağ bazlı nemlendiriciler yazın cildinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı korurken kışın da soğuk hava koşullarından dolayı cildinizin kuruyup çatlamasını önler.

Hangi Cilt Tipleri Yağ Bazlı Nemlendirici Kullanmalıdır?

Kuru ciltler

Kuru bir cildiniz varsa eğer cildiniz normal ciltlerin ihtiyaç duyduğundan daha fazla neme ihtiyaç duyar. Bu durumda da normal ciltlerin kullandığından daha farklı bir nemlendirici kullanmanız gerekir. Kullanacağınız nemlendirici daha çok yağ içeren ve daha yoğun olan bir ürün olmalıdır. Aynı zamanda E ve A vitaminleri içeren nemlendiriciler de kullanabilirsiniz çünkü bu vitaminler kuru ciltler için oldukça faydalıdır.

Hassas ciltler

Cildimiz zaten normalde de çevresel faktörlere karşı hassas bir yapıya sahiptir. Dış etkenlerden dolayı çok çabuk kızarır, kurur ya da çatlar. Ancak bazı ciltler daha da hassastır ve normal ciltlere göre daha çabuk kızarır. Aynı zamanda hassas ciltler alerjenik bir yapıya da sahip olabilir.

Hassas ciltler bu nedenle papatya veya aloe vera gibi yatıştırıcı bileşenler içeren, koku, boya ya da alkol gibi potansiyel alerjenler içermeyen yağ bazlı nemlendiriciler tercih etmelidir. Cildi tahriş edebilecek asit içerikli ürünlerden ise özellikle kaçınılmalıdır.

Olgun ciltler

Olgun cilt olarak adlandırdığımız bir cilt tipi yok ancak bu başlığı ileriki yaşlar olarak düşünebilirsiniz. Yaşınız ilerledikçe cildiniz daha kuru olma eğilimindedir. Bunun nedeni ise yağ üreten bezlerinizin daha az aktif halde olmasıdır. İlerleyen yaşlarda cildinizin daha yumuşak ve pürüzsüz olması için daha çok bakım istemesi bu yüzdendir.

Cildinizin yumuşak ve nemli olması için platlatum içeren yağ bazlı bir nemlendirici tercih etmelisiniz. Ancak bu yaşlarda bir de kırışıklıklarla mücadele etmek gerektiği için hem nemlendirici hem de kırışıklık karşıtı ürünler kullanmak isteyebilirsiniz. Kırışıklıklarınız için de antioksidanlar veya alfa hidroksi asitleri kullanabilirsiniz. Bu bileşenler sayesinde cildinizdeki nem miktarı dengelenir ve cildinizdeki pul pul görünümler ya da kırışıklıklar engellenmiş olur.

Bu cilt tiplerinin yanı sıra hamilelik ve menopoz gibi durumlarda da cilt tipiniz farklılık gösterebilir. Bu durumlarda cilt tipinizi tanımalı ve yukarıda bahsettiğimiz durumlara uygun bir şekilde cildinizi nemlendirmelisiniz.

Cildinizi Hangi Doğal Ürünlerle Nemlendirebilirsiniz?

Tarih öncesinden bugüne kozmetik nemlendiricilerin yanı sıra doğal nemlendirici görevi gören çeşitli yağlar ve doğal ürünler de cilt nemlendirme işlemlerinde sıkça kullanılmaktadır.

Zeytinyağı

Cildinize masaj yaparak zeytinyağı sürüp 30 dakika bekledikten sonra ılık bir duş alın ve bu işlemi haftada birkaç kez cildinizi kuru hissettiğinizde tekrarlayın.

Bal

Bal cildinizin derinlerine inerek nemi cildinizde tutar ve cildinizin yumuşamasını sağlar.

2 çorba kaşığı balı ve tam yağlı sütü karıştırın. Cildinize uygulayın ve 10 dakika kadar bekletip duşunuzu alın. Bu işlemi her gün ya da cildinizi kuru hissettiğinizde tekrarlayabilirsiniz.

Aloe vera

Cildinizi nemlendirmek için aloe vera ilk akla gelen bitkilerdendir. Hemen hemen herkesin evinde bulunan aloe vera bitkisinden cildinizi pamuk gibi yapmak için yararlanabilirsiniz.

Bir aloe vera yaprağını kesin ve içindeki jeli yüzünüze sürün. 10-12 dakika bekleyin ve sonra ılık suyla yıkayın. Bu işlemi 2-3 günde bir tekrarlayın.

Avokado

Avokado, cildinizi yumuşatır ve nemlendirir.

Küçük boyuttaki bir avokadoyu bir çatal yardımıyla ezin ve doğrudan cildinize uygulayın. 10-12 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayın.

Hangi Nemlendirici Markalarını Kullanmalısınız?

Cildinizi nemlendirmek için pek çok marka bulunmaktadır. Bu markalar arasından cilt sağlığınız için kaliteli ürünleri tercih etmeniz gerekir. En sık tercih edilen markalar Caudalie ve Bepanthol olarak karşımıza çıkıyor. Bu markaları ve ürünleri sagliksepeti.com kalitesi ve güvencesiyle hizmetinize sunuyoruz.

admin

Recent Posts

Collavita Tip1 & Tip3 Collagen

Cildiniz, Kemikleriniz ve Eklemleriniz İçin Mucize Bir Protein : Kolajen Cilt Sağlığı: Cildimizin elastikiyetini ve…

2 hafta ago

Yüz Temizleme Jelleri

Yüz temizleme jelleri, ciltteki yağı, kirleri ve makyajı nazikçe temizlemeye yardımcı olur. Özellikle su ile…

2 hafta ago

İlkbahar Ayında Saç Dökülmesi

Bahar ayları, doğanın uyanışına, yeni başlangıçlara ve taze bir enerjiye işaret eder. Hücrelerin yaşam döngüsü…

3 hafta ago

Meyan Kökü ve Hatmi Bitkisi Faydaları

Meyan kökü, geleneksel olarak birçok kültürde sağlık faydaları için kullanılan bir bitkidir. İşte meyan kökünün…

4 hafta ago

Seramid ve Cildimiz İçin Önemi

Seramidler, cilt bariyerinin ana bileşenlerinden biridir ve cildin nemini korumasına yardımcı olan lipid molekülleridir. Ciltteki…

4 hafta ago

İnce Telli Saçlar İçin Bakım Önerileri ve Kalınlaştırma Yöntemleri

İnce telli saçlar, pek çok kişinin mücadele ettiği bir sorundur. Saçlarınızın doğal yapısı ne olursa…

2 ay ago