Düzenli ağız bakımınızı yapmadığınız takdirde ağız içinde bulunan sorunlar fonksiyonlarınızı yerine getirememenin yanı sıra konuşma bozukluğuna bile neden olabilir. Gerekli önlemleri almadığınız ve düzenli ağız bakımı yapmadığınızda yaşanan ağız sorunları kronikleşen solunum yolu hastalıkları, gebelikte yaşanacak erken doğum riskleri, mide ya da bağırsak rahatsızlıkları, kan dolaşım sistemi rahatsızlıkları ve ortopedik rahatsızlıklar gibi birtakım hastalıklara da yol açabilir.

Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklar İçin Ağız Bakımı

Çocukluk döneminde ağız bakımı pek önemsiz gibi görünse de aslında yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olabilmek için oldukça önemlidir. Özellikle 2-6 yaşları arasında çıkan süt dişlerinin bakımı ebeveynler tarafından kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Eğer çocuğunuz varsa ona diş fırçalama alışkanlığını kazandırmanız gerekir. Bunun için 2 yaşından itibaren çocuğunuzla birlikte günde 2 defa dişlerinizi fırçalamalısınız. Bu yaştaki çocuklar için sadece su yeterlidir. Macun kullanmaya ise çocuğunuz 3 yaşındayken başlamalısınız ancak macunun çocuklara özel olmasına dikkat etmelisiniz. Bu yaştaki çocuklar ağzını iyice çalkalayıp macunu tükürmek yerine yutabilirler. Bu nedenle flor miktarı az olan macunlar tercih etmelisiniz, fazla flor çocukların sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Yetişkinler İçin Ağız Bakımı

Yetişkinlik döneminde ağız bakımına daha çok dikkat etmeniz gerekir. Ağız bakımınızın yanı sıra diş ve diş eti sağlığında önemli ölçüde rol oynayan ve en çok süt ve süt ürünlerinde bulunan D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi bileşenleri de vücudunuza yeterli miktarda almalısınız. Bu bileşenler dişlerinizin daha sağlıklı ve güçlü olmasına katkıda bulunur. Yetişkinlik döneminde diş ve diş eti sorunları oldukça yaygındır. Diş eti çekilmeleri ve iltihaplanmalarının sık görülmesinin nedeni ise ağız bakımının etkili bir şekilde yapılmamasıdır. Bu gibi sorunların önüne geçebilmeniz için ise diş yüzeyini kaplayan ve diş etinin altına gizlenen plakları düzenli olarak temizlemelisiniz. Diş taşlarınız varsa eğer onları da diş hekiminize temizletmeniz gerekir. Hamilelik döneminde de diş sorunlarınız için ayrıca dikkatli olmalısınız. Hamilelikte diş hekimine gidilmez ve yaşanılan diş kayıpları normaldir algısı tamamen yanlıştır. Hamilelik sürecinde geçici diş ve diş eti hastalıkları görülebilir ancak herhangi bir sorun görülmeden hamilelik sürecinizi diş hekimi kontrolünde geçirmenizi öneriyoruz.

Etkili Bir Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Sağlıklı bir ağıza ve dişlere sahip olmanız için ağız bakımınızı ihmal etmemelisiniz. Düzenli ve doğru bir ağız bakımı ile sağlıklı bir ağza kavuşmanız mümkün.

Ağız bakımında dikkat etmeniz gereken ilk unsur doğru fırçalama tekniği ile dişlerinizi fırçalamaktır. Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak için öncelikle yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü bir diş macununa ihtiyaç duyarsınız. Diş fırçanıza nohut büyüklüğünde diş macunu almanız yeterli olacaktır. Dişlerinizi ise günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla aşağı yukarı hareketlerle fırçalamalısınız.
Günde bir kez diş ipi kullanılmalısınız. Diş ipinin kullanılması gereken en doğru zaman gece yatmadan önceki zaman dilimidir. Dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi kullanarak yemek artıklarını yüzeye çıkarmalısınız. Böylece dişlerinizin derinlemesine temizliğini sağlamış olursunuz.
Dil temizliği de ağız bakımında dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurdur. Dilinizin üstünde biriken yemek kalıntıları ağzınızda bakteri ve kötü koku oluşumuna sebep olur. Bu nedenle diş fırçalarının arka yüzeyi ya da dil temizleyiciler ile dil temizliği de yapılması gerekir.
Etkili bir ağız bakımı için günde iki defa ağız bakım suları kullanılmalıdır. Ferah bir nefes ve ultra temizlik için bu ağız bakım suları öneriyoruz.
Etkili bir ağız bakımı için en önemli şey ise diş kontrolünüzü aksatmamanız olacaktır. Dişlerinizde ya da ağzınızda herhangi bir sorun yoksa bile 6 ayda bir mutlaka diş hekiminize gidip diş muayenenizi yaptırmalısınız.

Dişler Neden Sararır?

Dişlerinizin sararmasına ve leke oluşumuna en çok neden olan şeyler yediğiniz ve içtiğiniz gıdalardır. Alkol, sigara, kola, kullandığınız soslar, koyu renkli gıdalar ve gıda boyası içeren besinler dişlerinizin sararmasına neden olan en önemli gruptur. Bu gruba ek olarak üzüm, pancar, nar gibi sebze ve meyveler de diş sararmalarına sebep olur. Asit içeren yiyecek ve içecekleri çok sık tükettiğiniz zaman diş minenizin aşınmasına yol açarsınız. Diş minesi aşındığı zaman dişlerde leke oluşumu ve sararmalar meydana gelir. Ağız ve diş bakımınıza özen göstermediğiniz takdirde dişleriniz plak oluşumuna ve bakterilerin üremesine hazır hale gelir ve bu bakteriler zamanla yayılarak farklı sorunlara yol açar.

Diş Sararması Nasıl Önlenir?

Diş sararmasını ve lekeleri önlemenin en etkili yolu yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmektir. Çay, kahve, alkol, sigara, şeker, çikolata ve tatlı gıdaların tüketimini en aza indirmek dişlerinizin sararmasını ve leke oluşumunu önler. Diş sararmalarının ve leke oluşumunun önüne geçmek için yapacağınız tek şey yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmek değildir. Aynı zamanda düzenli ağız bakımı şarttır. Ne kadar sağlıklı ve dengeli beslenseniz de ağız bakımınızı düzenli bir şekilde yapmadığınız zaman dişlerde sararmanın ve leke oluşumunun önüne geçebilmeniz mümkün değildir. Ağız bakımını düzenli yaptığınız ve yediklerinize, içtiklerinize dikkat ettiğiniz halde dişlerinizde sararma ve leke meydana geliyorsa uzman bir diş hekiminden yardım almalısınız. Beyazlatma gibi yöntemlerle dişlerinizdeki sararma ve lekelerden kurtulabilirsiniz.

Ağız Bakımında Şarjlı Diş Fırçalarının Önemi Nedir?

Şarjlı diş fırçaları manuel fırçalara göre daha üstün temizlik sağladığı için diş fırçalama yönteminde artık sıkça tercih ediliyor. Şarjlı diş fırçası modellerinin çoğunda kullanım kolaylığı sunan fırça başlığı ya da fırça tutma ünitesi, tezgah üzeri depolama ünitesi ve seyahat tipi diş fırçası şarj aleti gibi özellikler bulunur. Hassas dişler için fırçalama tekniği, beyazlatma tekniği, diş eti masajı için çeşitli fırçalama modları da bulunan şarjlı diş fırçaları, dişinizi çok sert fırçaladığınızda sizi uyarır. Ağzınızın her bir bölümünü ne kadar süre fırçaladığınızı gösteren zamanlayıcılar sayesinde ise dişlerinizi derinlemesine temizleyebilirsiniz. Bu özelliklerin yanı sıra fırça başlığı hijyenine dikkat etmeniz için fırça başlığını değiştirmenizi hatırlatan dijital hatırlatıcılar bulunuyor. Düzenli bir ağız bakımı için pek çok marka yer almaktadır. En sık tercih edilen markalar arasında ise Oral-B ve Sensodyne gibi markalar yer alıyor.

admin

Recent Posts

Collavita Tip1 & Tip3 Collagen

Cildiniz, Kemikleriniz ve Eklemleriniz İçin Mucize Bir Protein : Kolajen Cilt Sağlığı: Cildimizin elastikiyetini ve…

1 hafta ago

Yüz Temizleme Jelleri

Yüz temizleme jelleri, ciltteki yağı, kirleri ve makyajı nazikçe temizlemeye yardımcı olur. Özellikle su ile…

1 hafta ago

İlkbahar Ayında Saç Dökülmesi

Bahar ayları, doğanın uyanışına, yeni başlangıçlara ve taze bir enerjiye işaret eder. Hücrelerin yaşam döngüsü…

2 hafta ago

Meyan Kökü ve Hatmi Bitkisi Faydaları

Meyan kökü, geleneksel olarak birçok kültürde sağlık faydaları için kullanılan bir bitkidir. İşte meyan kökünün…

3 hafta ago

Seramid ve Cildimiz İçin Önemi

Seramidler, cilt bariyerinin ana bileşenlerinden biridir ve cildin nemini korumasına yardımcı olan lipid molekülleridir. Ciltteki…

3 hafta ago

İnce Telli Saçlar İçin Bakım Önerileri ve Kalınlaştırma Yöntemleri

İnce telli saçlar, pek çok kişinin mücadele ettiği bir sorundur. Saçlarınızın doğal yapısı ne olursa…

2 ay ago