Güzellik ve Bakım

Bebekleri Pişikten Koruma Yolları

Bebekleriniz Neden Çok Sık Pişik Olur?

Eğer bebeğinizin cildi bazı ıslak mendillere, bebek bezlerine veya temizleme ürünlerine alerjik reaksiyon geliştirirse ciltleri daha çabuk bir şekilde kızarır ve pişik oluşur. Sadece alerji yapan ürünler olmamakla birlikte bebeğinizi terli halde bırakmak, üstünü hemen değiştirmemek ve cildini düzgün bir şekilde kurutmamanız da pişiğe yol açan durumlardır. Bebeğinizin cildinin çok hassas olduğunu unutmamalı ve bakımını buna göre üstlenmelisiniz. Bu bahsettiğimiz durumların yanı sıra bebekler farklı nedenlerle de pişik olabilir. Örneğin anne sütünden katı gıdaya geçiş sürecinde bebeklerin pişik olduğuna sık rastlanmaktadır. Her bebekte bu durumla karşılaşmasak da bazı bebekler katı gıdaya geçiş döneminde daha sık pişik olur. Ayrıca bebeklerdeki ishal olma durumu da pişik oluşumunu hızlandıran bir diğer faktördür. Bebeklerde pişiğe neden olan bir diğer nokta ise emziren annenin antibiyotik kullanmasıdır. Antibiyotik kullanımı birçok faydalı bakteriye zarar verdiği için mantar enfeksiyonu çıkabilir ve bu durum da pişik oluşmasına neden olur.

Bebeğinizi Pişik Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Her bebekte olmasa da bazı bebeklerde pişik olma riski katı gıdaya geçiş sürecinde daha fazladır. Asitli, baharatlı ve acı yiyecekler başta olmak üzere inek sütü, bal, yumurta, ceviz, fındık, fıstık, çilek, kakao, kivi ve portakal gibi yiyeceklerin en çok pişik yapan yiyecekler olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle bu yiyecekleri özellikle anne sütünden katı gıdaya geçiş sürecinde olabildiğince az tüketmenizi ve bebeğinize de yedirmemenizi öneriyoruz. Bebeğinize alerji yapacak besinleri de vermemeniz gerekir. Alerji yapan besinler pişik oluşumuna neden olabildiği gibi bebeğinizin cildinde kızarıklık ve döküntü gibi sorunları da tetikleyebilir. Bu nedenle bebeğinize verdiğiniz yiyeceklerden sonra iyi bir gözlem yapmalısınız. Ek gıdaya geçiş sürecinde ise doktorunuzdan da yardım alarak pişik oluşma sorununu en aza indirebilirsiniz.

Bebeğinizde Pişik Oluşumunu Engellemek İçin Neler Yapmalısınız?

Bebeklerde pişik oluşumu oldukça yaygın görülen bir durumdur. Pişik oluşumunun yukarıda belirttiğimiz gibi çok fazla nedeni olsa da pişiğin önüne geçmek mümkün. Pişik sorununu oluşmadan önlemek için bebeğinizin temizliğine ve bakımına ayrıca özen göstermelisiniz.

Bebeğinizin bez kontrolünü sık sık yapmalısınız. Bebeğinizin altı uzun süre ıslak ya da kirli kalırsa çiş ya da kaka bebeğin derisine yapışarak pişik oluşumuna neden olur.
Bebeğinizin altını temizlerken alkol ya da paraben içermeyen temizleme mendilleri veya sade ılık su kullanmalısınız. Temizleme işlemini tamamladıktan sonra ise o bölgeyi iyice kuruttuğunuzdan emin olmalısınız. Nemli bırakılan bölge çabuk tahriş olur ve pişik oluşur.
Bebeğinize giydireceğiniz kıyafetleri de dikkatli seçmelisiniz. Bebeğinizi kaşındırmayan, %100 pamuklu kıyafetler tercih etmelisiniz. Ayrıca seçeceğiniz kıyafetler çok dar olmamalıdır. Kıyafetleri yıkarken ise bebeğinizin cildine alerji yapabilecek ürünlerle yıkamamanız gerekiyor. Parfümlü deterjan ve yumuşatıcı gibi ürünler yerine bebeklere özel toz sabun ya da deterjanlar kullanmalısınız.
Pişik oluşumunu önlemenin en etkili yolu ise pişik önleyici kremlerden yararlanmaktır. Pişik kremlerini sürmek için bebeğin pişik olması gerekir algısı yanlıştır. Bebeğiniz pişik olana kadar beklememeli ve her altını temizledikten sonra ince bir katman halinde pişik kremini sürmelisiniz. Böylelikle bebeğinizi pişiğe karşı koruma altına alırsınız. Düzenli pişik kremi kullanmadığınız takdirde bezin yarattığı sürtünme bile pişiğe yol açabilir. Pişik olma durumunda ise kullanacağınız pişik kremi iyileşme sürecini hızlandırır ve bebeğinizi rahatlatır.

Pişik Tedavisinde Kullanılan Doğal Yöntemler Nelerdir?

Pişik tedavisinde en çok bilinen ve etkili olan yöntem pişik kremi kullanmanızdır ancak pişik kremi elinizin altında olmadığı zamanlarda ya da bittiği anlarda kullanabileceğiniz doğal yöntemler de mevcuttur.

Doğal Zeytinyağı İle Pişik Giderme

Zeytinyağı bebeklerde pişiği tedavi etmek için kullanılan doğal bir malzemedir. Bebeğinizin pişiğinin olduğu bölgeye zeytinyağı sürerek cildini onarabilir ve pişiğin iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Zeytinyağını sürdükten sonra ise bebeğinizin cildini hava alması için bir süre açık bırakmalısınız.

Ceviz Yaprağı ve Pişikten Koruma Gücü

Ceviz yapraklarında bulunan mineraller hücre onarımını gerçekleştirme ve pişiği iyileştirme konusunda oldukça faydalıdır. Birkaç tane ceviz yaprağını bir cezvede su ile kaynatın ve daha sonra bu suyun soğumasını bekleyin. Su, bebeğinizi cildine sürebileceğiniz ılıklığa geldiğinde bir pamuk yardımı ile pişiğin olduğu yere uygulayın.

Sarı Kantaron Yağı Pişik Çaresi

Sarı kantaron yağı, cilt hasarını onaran ve pişiği tedavi eden bitkisel bir yağ olarak karşımıza çıkıyor. Bebeklerinizin cildine sürmeden önce bu yağın doğal olmasına özen göstermelisiniz. Her gün bir pamuk yardımı ile bebeğinizin cildine uygulayarak pişiği iyileştirebilir ve önleyebilirsiniz.

Yumurta Beyazı

Yumurta beyazını kullanarak da bebeklerinizin cildinde oluşan pişiği tedavi etmeniz mümkün. İlk olarak yumurta beyazını bir kaba alın ve çırpın. Akışkan kıvama gelen yumurta beyazını bebeğinizin cildindeki pişik olan yerlere sürün. Yumurta beyazı kuruyana kadar bebeğinizin altını bağlamayın. Yumurta beyazını gün içinde 1 kez uygulayabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının cilt için oldukça faydalı olduğu bilinir fakat bu yağ aynı zamanda bebeklerin cildine ve pişiğe de iyi gelir. Doğal ve katkısız hindistan cevizi yağını bebeğinizin pişen cildine sürdüğünüz zaman ciltteki yanma hissi azalacak ve bebeğiniz rahatlayarak derin bir uyku çekecektir. Bebeğinizin cildindeki pişik iyileşene kadar hindistan cevizi yağını uygulayabilirsiniz.

Doğal Yoğurt

Evinizde kendinizin mayaladığı yoğurtlar da pişiği iyileştirme konusunda birebir. Ancak bunun için kullanılacak yoğurdun doğal olması ve marketteki hazır yoğurtların tercih edilmemesi önemlidir. Bebeğinizin hassas olan cildini ancak ev yoğurdu rahatlatabilir. Çok soğuk olmayan bir miktar yoğurdu bebeğinizin pişen cildine sürün, bir süre bekledikten sonra bebeğinizin altını bağlayabilir ve üstünü giydirebilirsiniz.

Adaçayı

Adaçayının içeriğindeki vitaminler bebeğinizin cildinin yenilenmesini sağlasa da adaçayı masajı doktor onayı almadan yapılmamalıdır. Adaçayını kaynatın ve ılımasını bekleyin. Çayın oldukça ılık olmasına dikkat edin, çok soğuk ya da çok sıcak olması bebeğinizin cildine zarar verir. Yeteri kadar ılımış olan adaçayını bir pamuk yardımı ile bebeğinizin pişen bölgesine sürün ve bu işlemi bir kez daha tekrarlayın.

Pişik Kremi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğinizi pişikten korumak için pek çok doğal yöntem bulunsa da en etkili koruma yönteminin bebeğinizin cildine göre özel hazırlanmış pişik kremleri olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü bu kremler bebeklerin alerjik yapısı göz önünde bulundurularak hazırlanıyor. Ancak yine de iyi bir pişik kremi seçmek için bazı kriterler bulunuyor. Pişik kremini seçerken kremin içeriğine dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Eğer doktor tarafından tavsiye edilmemiş ise kortizon içerikli pişik kremlerinden uzak durmalısınız. Vitamin ve doğal yağ içerikli pişik kremlerini tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin cildini kimyasallardan olabildiğince uzak tutmanız gerektiği için paraben ve alkol içeren pişik kremlerine yönelmemelisiniz. Aynı zamanda pişik kreminin kolayca sürülebilir ve temizlenebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Pişik önlenmediği takdirde bebek cildinde ciddi problemler meydana gelebilir. Bebeğinizin cildinin pişmemesi için altını her değiştirdiğinizde düzenli olarak ince bir katman halinde pişik kremi uygulamanız önemlidir. Doğal maddeler içeren pişik kremleri bebeğinizin cildinde herhangi bir yan etkiye sebep olmaz.

Bebeğiniz İçin Hangi Pişik Kremini Kullanmalısınız?

Pişik kremi kategorisinde pek çok marka bulunmaktadır ancak ebeveynler tarafından en sık tercih edilen markalar Bepanthol ve Mustela olarak karşımıza çıkıyor. Tamamen doğal ve bebeklerin hassas cildine göre hazırlanmış bu markalar pişik tedavisi konusunda oldukça etkili markalardır.

admin

Recent Posts

Collavita Tip1 & Tip3 Collagen

Cildiniz, Kemikleriniz ve Eklemleriniz İçin Mucize Bir Protein : Kolajen Cilt Sağlığı: Cildimizin elastikiyetini ve…

2 hafta ago

Yüz Temizleme Jelleri

Yüz temizleme jelleri, ciltteki yağı, kirleri ve makyajı nazikçe temizlemeye yardımcı olur. Özellikle su ile…

3 hafta ago

İlkbahar Ayında Saç Dökülmesi

Bahar ayları, doğanın uyanışına, yeni başlangıçlara ve taze bir enerjiye işaret eder. Hücrelerin yaşam döngüsü…

3 hafta ago

Meyan Kökü ve Hatmi Bitkisi Faydaları

Meyan kökü, geleneksel olarak birçok kültürde sağlık faydaları için kullanılan bir bitkidir. İşte meyan kökünün…

4 hafta ago

Seramid ve Cildimiz İçin Önemi

Seramidler, cilt bariyerinin ana bileşenlerinden biridir ve cildin nemini korumasına yardımcı olan lipid molekülleridir. Ciltteki…

1 ay ago

İnce Telli Saçlar İçin Bakım Önerileri ve Kalınlaştırma Yöntemleri

İnce telli saçlar, pek çok kişinin mücadele ettiği bir sorundur. Saçlarınızın doğal yapısı ne olursa…

2 ay ago