Vazelin Nedir?

Petrol jelatini olarak da bilinen vazelin, petrol artıklarından elde edilen doğal bir özdür ve yapısı bakımından yoğun ve kokusuz şeffaf bir üründür. Ancak vazelinin sağlık ve güzellik konusunda da pek çok bilinen özelliği bulunuyor. Tıbbi bakımdan günlük bakıma kadar uzayan bir listesi vardır. Vazelinin çatlamış cildi iyileştirmek, cildi beslemek ve kuruluğu gidermek gibi sorunlara çözüm olduğu gibi bunların yanı sıra çok daha fazla sorunu da iyi geldiği bilinir. Vazelin pek çok konuda yardımınıza koşan mucizevi bir üründür. Genellikle ciltle ilgili sorunlara çare olduğu bilinir fakat bu kısmen yanlıştır. Evet, ciltle ilgili sorunlarda da gözle görülür bir şekilde işe yarar sonuçları bulunur ancak vazelinin farklı kullanım alanları da mevcuttur.

Vazelinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Çok uzun yıllardan beri hayatlarımızda olan vazelin farklı birçok kullanım alanı ile hepimizi şaşırtmaya devam ediyor. Vazelinin kullanım alanlarının neler olduğunu hep birlikte inceleyelim.

Dudaklar

Vazelin, dudaklarınız için yoğun nemlendirme sağlayan etkileyici bir üründür. Dudaklarınız özellikle kış aylarında fazla soğuğa maruz kaldığı için kurur ve çatlar. Kuru ve çatlak olan dudaklarınıza sürdüğünüzde ise ruj istediğiniz görüntüyü vermeyebilir. Bu nedenle önce dudaklarınızı nemlendirmeli ve bakımını yapmalısınız. Gerek dudaklarınızı nemlendirmek gerekse dudaklarınıza peeling yapmak için vazelinden gönül rahatlığı ile yararlanabilirsiniz. Bir miktar vazelinle toz şekeri karıştırarak dudaklarınıza dairesel hareketlerle masaj yapın ve silin. Şimdi rujunuzu sürmeye hazırsınız!

Ayaklar

Ayaklarınız gün içinde en çok kullandığınız bölgenizdir, özellikle de tüm gün ayakta durduğunuz yorucu bir işiniz varsa. Bu durumda ayaklarınız sürekli ayakta durmaktan ya da bazı hastalıklara bağlı semptomlardan dolayı sürekli çatlar, kurur ve yara olur. Ayaklarınızda oluşan çatlakları iyileştirmek ve kuruluğu gidermek için vazelin kullanabilirsiniz. Özellikle gece yatmadan önce ayaklarınıza süreceğiniz vazelin ayaklarınızın nem dengesini korumasına yardımcı olur.

Tırnaklar

Tırnak ve tırnak eti bakımında da vazelinden çok sık bir şekilde yararlanıldığını biliyoruz. Zaman zaman tırnaklarınız da güçsüzleşir, kurur ve çatlar. Bu durumu engellemek için haftada bir kez tırnaklarınıza vazelinle bakım yapabilirsiniz. Tırnaklarınızdaki kuru görüntüyü giderebildiğiniz gibi tırnak etlerinizi de yumuşatarak manikürlü bir görüntü elde edebilirsiniz.

Cilt Vurgulayıcı

Evet, şaşırtıcı bir durum olsa da vazelinden cilt vurgulayıcı olarak da yararlanmanız mümkün. Elinizin altında o an highlighter’ınız yoksa veya bitmişse bu noktada vazelin en büyük yardımcınız olacaktır. Elmacık kemikleriniz ve kaş kemiklerinize ya da vurgulamak istediğiniz başka herhangi bir bölgenize bir miktar vazelin uygulayarak makyajınıza ışıltılı bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Dirsekler

Dirsekleriniz kurumaya ve çatlamaya müsait bölgelerin en başında gelmektedir. Çok ücra bir noktada yer aldıkları için nemlendirmeyi genelde unutuyoruz fakat dirsekler de nemlendirmeyi ihmal etmemeniz gereken bir bölgedir. Özellikle masa başında bir işiniz varsa nemlendirmeye daha da çok dikkat etmelisiniz. Fakat nemlendirmeyi unutuyorsanız ve dirsekleriniz sık sık kuruyup çatlıyorsa gece uyumadan önce dirseklerinize vazelin sürmelisiniz. Bu işlemi her gün düzenli olarak tekrarlarsanız dirsekleriniz kısa süre içerisinde eski haline geri dönecektir.

Takma Kirpikler

Eğer takma kirpik kullananlar varsa bu kirpikleri kendi kirpiklerinize de zarar vermeden çıkarmanın oldukça zor bir işlem olduğunu bilirler. Takma kirpiklerinizi çıkarırken yumuşak ve nazik olmalısınız çünkü sert davranırsanız kendi kirpiklerinize de zarar verir ve onları koparırsınız. Bu nedenle takma kirpiklerinizi çıkarırken size vazelin kullanmanızı öneriyoruz. Bir pamuğa vazelin sürmeli ve kirpik diplerinize uygulamalısınız. Böylece hem takma kirpiklerinizi kolayca çıkartacak hem de kendi kirpiklerinize zarar vermemiş olacaksınız.

Sıkışmış Çekmeceler

Bu yazımızın başında vazelinin pek çok kullanım alanı olduğundan bahsetmiştik. En çok görülen kullanım alanı cilt ve cilt sorunları evet ancak tek kullanım alanı değildir. Eğer evinizde sıkışmış açamadığınız bir çekmece varsa vazeline başvurabilirsiniz. Çekmecenizin açıldığı kısma vazelin sürerek bu sorununuza çare bulabilirsiniz.

Fermuarlar

Tıpkı çekmeceler gibi fermuarlarla da başımız oldukça dertte. Çok sıkışan fermuarlarınızı açmak için de çekmecelerde olduğu gibi vazelinden yardım alabilirsiniz. Kıyafetlerinizin ya da çantalarınızın fermuarı sıkıştıysa fermuarın iki yanına da vazelin uygulayın hemen açıldığını göreceksiniz.

Ateş Yakıcı

Vazelinin bir diğer kullanım alanı da ateş yakma işlemini kolaylaştırmaktır. Kamptasınız ve ateş yakmanız gerekiyor. Eğer yanınızda vazelin varsa pamuğa bir miktar vazelin sürün ve yakacağınız dalların ve odunların üzerine bırakıp kibriti çakın. Dalların çok kolay bir şekilde tutuşacağına ve ateşinizin daha kolay hazır olacağına garanti veriyoruz.

Vazelinin Faydaları Nelerdir?

  • Cildinize düzenli olarak vazelin uygulamak cildinizi yumuşatır ve kuruluğu önemli ölçüde azaltır. Cildinizdeki külümsü rengin azalmasına katkı sağlar. Cildinize vazelin uyguladığınızda bu işlemi özellikle çok kuruyan bölgelerinize uygulamalısınız. Düzenli kullanım sonrasında cildinizin parladığını ve yumuşaklığını geri kazandığını göreceksiniz.
  • Tırnaklarınıza manikür mü yaptırmanız gerekiyor? Maniküre başlamadan önce tırnaklarınıza ve tırnak etinize vazelin uygulamak manikür yapmayı daha da kolay hale getirir. Tırnaklarınızın kenarındaki fazla deri kolay ve ağrısız bir şekilde çıkar. Manikür sonrasında ise daha yumuşak ve parlak tırnaklara sahip olursunuz.
  • Kurumuş ve sıkışan ojenizin kapağını açma konusunda da vazelinden yardım alabilirsiniz. Zaman içinde en sevdiğiniz ojeniz kapağını sıkı bir şekilde kapatmadığınız ya da ojenizi doğru bir şekilde muhafaza etmediğiniz için kurur ve ojenizi açmakta zorlanırsınız. Bu gibi durumlarda ojenin kapağına vazelin sürerek açılmasını kolaylaştırabilirsiniz.
  • Makyajınızı temizlemeniz gerekiyorsa ve o an makyaj temizleme ürününüz yoksa vazelinden faydalanabilirsiniz. Vazelin makyajınızı yüzünüze gözünüze bulaştırmadan kolay bir şekilde çıkarmanıza yardımcı olur. Pamuğa bir miktar vazelin sürün ve nazikçe cildinize masaj yaparak uygulayın.
  • Vazelin kremsi ve yoğun yapısından dolayı nemlendirici ve besleyici bir özelliğe sahiptir. Vücudunuzda hangi bölgenize sürerseniz sürün bakım ve onarım sağladığını göreceksiniz. Mesela gözaltı şişkinliklerinizi ve koyu halkalarınızı azaltmak için de vazelinden yararlanabilirsiniz. Tabii göz halkalarınız genetik değilse ve stres, yorgunluk gibi geçici faktörlerden kaynaklanıyorsa vazelin bu noktada işe yarar. Ancak genetik koyu göz halkası sorunlarında da işe yaradığını söyleyemeyiz.
  • Eklemlerinizde ve kaslarınızda ağrılarınız varsa bu bölgelere vazelin sürebilirsiniz. Özellikle sporcu yaralanmalarında yaranın olduğu bölgeye vazelin sürmek iyileştirici etkiye sahiptir. Vazelinin romatizma ve eklem ağrılarını da azalttığı bilinir.
  • Vazelin sivilce ve akne sorunlarında da önemli bir etkiye sahiptir. Ancak vazelini yüzünüze sürerken eritmelisiniz ve miktarına oldukça dikkat etmelisiniz. Çünkü vazelin diğer cilt bakım ürünlerine göre yoğun ve ağır bir yapıya sahiptir ve aşırı kullanımı yüzünüze zarar verebilir. Bu nedenle yüzünüze uygulayacağınız vazelinin 1 çay kaşığını geçmemesini öneriyoruz. Ayrıca vazelin kullanarak hazırlayabileceğiniz yüz bakım maskeleri de mevcut. Örneğin 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı eritilmiş vazelinle hazırladığınız karışımı yüzünüze sürün ve 1 saat sonra yıkayın. Yumurta yerine balla da hazırlayabileceğiniz bu ve bunun gibi karışımlar yüzünüze çok iyi gelecek ve cildinizi yumuşacık yapacaktır.

Vazelin İçin Ne Kullanmalısınız?

Vazelin ürünleri arasında pek çok marka bulunuyor ancak bizim önerimiz Vazelin markasından yana olacaktır. Yoğun yapısıyla cildinizi yumuşatır ve besler. Bu ürünü ise sagliksepeti.com güvencesi ile sizlerin hizmetine sunuyoruz.

admin

Recent Posts

Collavita Tip1 & Tip3 Collagen

Cildiniz, Kemikleriniz ve Eklemleriniz İçin Mucize Bir Protein : Kolajen Cilt Sağlığı: Cildimizin elastikiyetini ve…

1 ay ago

Yüz Temizleme Jelleri

Yüz temizleme jelleri, ciltteki yağı, kirleri ve makyajı nazikçe temizlemeye yardımcı olur. Özellikle su ile…

1 ay ago

İlkbahar Ayında Saç Dökülmesi

Bahar ayları, doğanın uyanışına, yeni başlangıçlara ve taze bir enerjiye işaret eder. Hücrelerin yaşam döngüsü…

1 ay ago

Meyan Kökü ve Hatmi Bitkisi Faydaları

Meyan kökü, geleneksel olarak birçok kültürde sağlık faydaları için kullanılan bir bitkidir. İşte meyan kökünün…

1 ay ago

Seramid ve Cildimiz İçin Önemi

Seramidler, cilt bariyerinin ana bileşenlerinden biridir ve cildin nemini korumasına yardımcı olan lipid molekülleridir. Ciltteki…

2 ay ago

İnce Telli Saçlar İçin Bakım Önerileri ve Kalınlaştırma Yöntemleri

İnce telli saçlar, pek çok kişinin mücadele ettiği bir sorundur. Saçlarınızın doğal yapısı ne olursa…

2 ay ago