Yaşamımızı sürdürebilmemiz için güneş ışınlarına ihtiyacımız vardır. Belirtilen saatlerde ve doğru bir şekilde güneşlendiğimiz takdirde güneşin cildimize ve sağlığımıza olumlu pek çok etkisi bulunur. Vücudumuzdaki D vitamininin büyük bir kısmını güneş ışınlarından sağlarız. Güneş ışınlarındaki D vitamini sayesinde kemik erimesi, erken yaşlanma, kansızlık ve bağışıklık sistemi sorunları gibi problemlerin önüne geçeriz.
Güneş ışınları aynı zamanda cilt sağlığımızı da destekler. Güneşin yararlı ışınlarından faydalanmak egzama, akne ve kepeklenme gibi problemleri çözmeye yardımcı olur. Güneş ışınlarında bulunan fosfor ve E vitamini sayesinde cildinizde oluşan yaralar ve cilt enfeksiyonları daha çabuk iyileşme gösterir. Güneşin cildinizde oluşan sivilceleri de kurutma etkisi vardır.
Güneş ışınları sık rastlanan akciğer ve meme kanseri gibi kanser türleri başta olmak üzere kalın bağırsak, prostat ve yumurtalık gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Öğlen saatlerinde güneşte kısa bir yürüyüş yapmanın kanser riskini azalttığı biliniyor ancak bu durumda güneşin zararlı ışınlarına dikkat edilmeli ve güneşte pek fazla kalınmamalıdır. Cildinizin güneşten verim aldığı sıralarda ise güneş kremi sürmemiş olmaya dikkat etmeniz de bir püf noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Güneş ışınları kanseri önlediği gibi aynı zamanda kemik erimesi riskini de önemli oranda azaltır. El ve kollarınızı açarak 15 dakika boyunca güneşlendiğiniz takdirde vücudunuz D vitamini depolar ve böylelikle yukarıda bahsettiğimiz bütün hastalıklardan korunma ihtimalini arttırır.
Güneş ışınlarının cildimize faydaları olduğu kadar zararları da bulunur. Güneşin faydalı ışınlarından yararlanabilmek için belirli saatler içerisinde güneşe çıkmanız gerekiyor. Uzmanların önerisine göre öğlen saat 12.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkmanız tehlikeli durumlar yaratabilir. Uzun süre güneşe maruz kalmak cilt kanseri gibi hastalıkların nedenlerinin başında gelir.
Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak deri kanserine neden olmak dışında cildimizin normalden daha çabuk kırışmasına ve yaşlanmasına neden olur. Cilt yanıkları ve ciltte lekelenmeler de güneşin zararlı ışınlarının bazı sonuçlarıdır. UV ışınları cildin alt katmanlarına nüfuz edebilir ve bu da vücudunuzdaki kolajenin azalmasına neden olur.
Cildimizdeki etkilerinin yanı sıra güneşin zararlı ışınları gözlerimize de zarar verebilir. Kısa süreli de olsa güneş ışığına direkt bakmak kornea ve konjonktiva gibi gözün ön dokularında hasara neden olur ve retina üzerindeki yanıklara bağlı olarak kalıcı görme hasarları meydana gelebilir. Bu nedenle güneşe çıktığınız zaman güneş gözlüğü kullanmanız oldukça önemlidir.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için yaz ya da kış mevsimi fark etmeksizin güneş kremi kullanmanız gerekir. Ancak yaz aylarında güneş kremi kullanmaya daha çok dikkat etmelisiniz. Özellikle plaja gidip güneşlenecekseniz cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumanız önemlidir. Bu durumda kullanacağınız güneş kreminizi doğru seçmeniz gerekir. Güneş kremini seçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır:
Kullanacağınız her ürün gibi güneş kreminizi seçerken de cilt tipinizi tanımalı ve kreminizi cilt tipinize uygun seçmelisiniz. Eğer cildiniz kuruysa nemlendirici özelliği olan ve yağ bazlı ürünler tercih etmelisiniz. Fakat yağlı bir cilde sahipseniz yağ bazlı ağır kremlerden uzak durmalı ve su bazlı kremler kullanmalısınız. Alerjik bir cildiniz varsa güneş kreminizi seçmeden önce bir uzmana başvurmanız gerekebilir.
Güneş kreminizi seçerken içeriğine de dikkat etmelisiniz. Güneş kremlerinin temel amacı cildinizi güneşin zararlı ışınları olan UVA ve UVB’ye karşı korumak olmalıdır. UVA ışınları güneş yanıklarına ve ciltte lekelenmelere neden olurken UVB ışınları ise cilt kanserinin oluşumunu tetikler. Bu nedenle güneş kreminizi seçerken geniş spektrumlu güneş kremleri seçerek cildinizin korunduğundan emin olmalısınız. Güneş kreminiz en az 30 SPF olmalı ve içerisinde çinko, oksit ve titanyum dioksit gibi maddeler bulunmalıdır. Bu maddelerin UV ışınlarına karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
Güneş kreminizin en az 30 SPF içeren bir krem olması gerekir, ancak bu 50 SPF içeren kremlerin daha fazla koruma sağladığı anlamına gelmemelidir. Geniş spektrumlu kremler sadece daha uzun süre koruma sağlar. Cildinizin hassasiyetine ya da mevsim şartlarına göre 30 SPF ya da 50 SPF’li kremleri tercih edebilirsiniz. Eğer çok açık tenli ve güneşe karşı hassas bir cildiniz varsa ve güneşin etkilerini kısa sürede cildinizde hissediyorsanız 50 SPF içeren güneş kremlerini kullanmalısınız. Fakat cildiniz biraz daha koyu tona sahipse 30 SPF içeren güneş kremleri de yeterli olacaktır.
Güneş kremlerinin içerisinde bulunan bileşenlerin etkisi rafta bekledikçe azalır. Bu nedenle güneş kreminizi alırken sadece son kullanma tarihine değil, aynı zamanda üretim tarihine de dikkat etmeniz gerekir. Yeni üretilmiş olan güneş kremleri daha önce üretilmiş güneş kremlerine göre daha fazla koruma sağlar. Son kullanma tarihi geçmiş ya da geçmesine yakın olan güneş kremlerinizi ise kesinlikle kullanmayın. Son kullanma tarihi gelmeden önce kremlerinizi bitirmeye çalışın veya kalanını çöpe atın. Kullanma tarihi geçmiş ürünler cildinize ciddi zararlar verebilir.
Güneş kreminizin etkili bir koruma sağlayabilmesi için seçimi kadar kremi nasıl uyguladığınıza da dikkat etmelisiniz. Doğru uygulama sizi güneşin zararlı etkilerine karşı daha fazla korur.
Güneş kreminizi güneşe çıkmadan 15 dakika önce sürmelisiniz ve bu işlemi iki saatte bir tekrarlamalısınız. Güneş kremini ne çok fazla ne de çok az sürmelisiniz. Tüm vücudunuz tarafından emilecek kadar uygulamanız yeterli olacaktır. Çok açıkta kalan bölgelerinizi daha çok korumanız gerektiğini unutmamalısınız. Yüzünüz, bacaklarınız, sırtınız ve omuzlarınıza dikkat etmelisiniz. Son olarak da güneşlenirken dudaklarınıza da güneş kremi sürmeniz gerektiğini hatırlamamız şart. Kullandığınız parlatıcı ve rujlar dudaklarınızın güneşten daha çok etkilenmesine ve yanmasına neden olur. Bu nedenle dudaklarınıza da bir miktar güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin.
Bebeğiniz varsa eğer krem sürme işlemini daha da sıklaştırmalı ve bebeğinizi gölgede tutmalısınız. Çünkü bebeklerin cildi yetişkinlere göre daha hassastır ve güneş kremi ciltleri tarafından hemen emilir. Bu durum da kremin etkisinin çabuk geçmesine neden olur.
Bütün önlemlerinizi alsanız da bazen işler ters gidebilir ve vücudunuzda güneş yanıkları oluşabilir. Bu gibi durumlarda yanan bölgenizi ara ara soğutmak hem acınızı alır hem de bölgenin güneş yanığına bağlı olarak iltihaplanmasını önler. Ancak bu noktada cildinize aşırı soğuk buz küpleri koymamanız gerekir.
Yanmış olan bölgenizi soğuk ve ıslak bir havlu ile sarmanız yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve ağrınız geçinceye kadar devam etmelisiniz. Buna ek olarak sıvı alımına oldukça dikkat etmelisiniz. Çünkü güneş yanığı nedeniyle vücudunuz oldukça fazla su kaybeder.
Güneş yanığı için popüler olan cilde soğuk yoğurt sürülmesi gibi işlemler doğru uygulamalar değildir. Soğuk yoğurt cildin acısını alır ancak iltihabın önüne geçmez. Aynı şekilde yanan bölgeye diş macunu sürmek de cildi iyileştirici değil, aksine cilde zarar verici bir etkiye sahiptir. Papatya ve aloe vera içeren bitkiler ya da merhemler yanığın daha çabuk iyileşmesine katkı sağlar. Ancak cildinize süreceğiniz merhemlerin alerjik reaksiyon yaratmayacağından emin olmalısınız.
Güneş kremi için piyasada pek çok marka bulunuyor. En sık tercih edilen markalar ise Bioderma ve Skinceuticals olarak karşımıza çıkıyor. Bütün bu markaları sagliksepeti.com kalitesi ve güvencesiyle hizmetinize sunuyoruz.
Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimi için yeterli beslenme büyük önem taşır. Gelişme çağındaki çocukların, ihtiyaç…
Sağlıklı Kemikler ve Kalp Sağlığı İçin Güçlü Bir İkili Vitaminler, sağlığımız için hayati rol oynayan…
Sağlıklı dişler, sadece güzel bir gülüş değil, aynı zamanda iyi bir beslenme ve öz güven…
Saç bakımı ve rengi, kişisel ifademizin önemli bir parçasıdır. Ancak saç boyama işlemi çoğu zaman…
Çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için dengeli beslenme önemlidir, fakat bazı besin öğeleri vardır ki,…
Vichy'nin Liftactiv serisi, yaşlanma belirtilerini hedef alan ve cildin genç ve sağlıklı görünümünü destekleyen etkili…