Hormonal sebepler gibi içsel ve yaşam tarzı gibi dışsal çeşitli sebeplerle cinsiyet ya da yaş fark etmeksizin herkeste görülebilen akne ve sivilce oluşumu ergenlik döneminde olduğu kadar ilerleyen yaşlarda da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Sivilceler, cilt üzerinde gözle görülebilir iltihaplı kızarıklıklar oluşması sonucu ortaya çıkan bir cilt olayıdır. Fiziksel olduğu kadar ruhsal etkileri de olan sivilcelenme durumu, doğru bakım teknikleriyle azaltılabilecek ve hatta ortadan kaldırılabilecek dermatolojik bir oluşumdur.
Akne ve sivilce oluşumu kimi zaman olası sağlık problemlerine dair öncü mesajlar taşıyor olabilir. Bu sebeple şiddetli ve olağandışı bir sivilce oluşumu yaşadığınızı düşünüyorsanız ilgili sağlık kuruluşlarına başvurmanız önerilir. Öte yandan cildinizi ve onun ihtiyaçlarını doğru şekilde analiz edip gerekli bakımı uyguladığınız takdirde de sivilce görünümünü azaltabilir ve hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Sağlıksepeti, ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünleri bol seçenek ve geniş fiyat yelpazesi ile sizlere sunuyor!
Cildimizin kendini olumsuz dış etkenlere karşı korumak amacıyla ürettiği sebum salgısı kimi zaman ölü derilerle birleşerek gözeneklerimizi tıkayabilir ve bu durum iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu duruma akne adı verilir. İltihap sonucu cilt üzerinde görülen kırmızı ve şiş oluşumlara ise sivilce denir. Sivilcelerin birçok çeşidi bulunur.
Örneğin birçoğumuzun mustarip olduğu cilt problemlerinin arasında yer alan ve halk arasında “siyah nokta” olarak bildiğimiz komedonlar; bir sivilce türüdür. Küçük kırmızı lekeler şeklinde beliren ve temas edilmesi durumunda ağrı yaratabilen iltihaplı lekelere ise “papül” adı verilir. Pistüller, papüllerden daha büyük ve içi irin dolu yapıda olan sarı renkli sivilcelerdir. Nodüller ise cildin üzerinde ya da altında oluşabilen iltihaplı ve yuvarlak formlu sivilcelerdir.
Sivilce oluşumu yaşayan birçok kişinin aklında “sivilce neden olur?” sorusu belirmektedir. Aslında bu sorunun cevabı tam olarak sivilcelerinizde gizlidir. Sivilcelerinizin oluşma sebebini bulup doğru tedaviyi ve bakımı uygulayabilmek için cildinizi gözlemlemeniz gerekir.
Eğer stres düzeyinizin yüksek olduğu bir dönemden geçerken ya da sık seyahat ederken cilt yüzeyinizde belirmeye başlayan sivilceler gözlemliyorsanız, bu yaşam tarzınızdan kaynaklı bir sivilce oluşumudur. Öte yandan sigara ve alkol kullanımı da sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Kimi zaman vücudunuzun çeşitli gıdalara karşı reaksiyon verme şekli de sivilcelenme olarak gözlemlenebilir. Özellikle süt ve süt ürünleri akne oluşumunu tetikleyici etkiler gösterebilir.
Son zamanlarda kullandığınız herhangi bir ürünü değiştirdiğinizde cildinizde bazı sivilcelenmeler gözlemliyorsanız, ürünün içeriğindeki bir etken maddeye karşı reaksiyon veriyor olabilirsiniz. Cilt tipine uygun olmayan ürünlerin kullanılması, yüksek alerjen içerikli ve parfümlü kozmetik ürünlerin uygulanması ya da kullanım ömrünü doldurmuş bakım ürünlerinin kullanılması da cilt yüzeyinde sivilceye sebep olabilir.
Akne ve sivilcelenme hormonal bazı sebeplere dayanıyor da olabilir. Özellikle ergenlik döneminde yaşanan hormonal değişimler cilt ve saç derisi üzerinde de çeşitli etkiler oluşturur. Gözeneklerin genişlemesi, yağ üretiminin artması gibi durumlar sivilcelenmeyi doğurabilir.
Kadınlarda genellikle sırt ve boyun bölgesinde gözlemlenen ve derin izler bırakabilen kistik yapılı sivilcelerin sebebi ise polikistik over sendromu (PCOS) olabilir.
Cildinizde gözlemlediğiniz sivilcelerin oluşum sebebini çözdükten sonra sıradaki adım sivilce oluşumunu azaltmak ve ortadan kaldırmak olabilir. Bu noktada “Sivilce nasıl geçer?” sorusuna cevap aranabilir. Eğer sivilce oluşumunun altında yatan neden genetik, hormonal ya da medikal bazı sebeplere dayanıyorsa vücutta yaşanan dengesizliklerin çözümü için ilaç kullanımına başvurulabilir. Bunun yanı sıra uygun bir cilt bakımıyla cildin yenilenme süreci desteklenebilir.
Bu noktada cildin sebum üretimiyle nem dengesini sağlamak oldukça önemlidir. Akneli ciltler iltihaplanmaya oldukça yatkındır. Bu sebeple cilt yüzeyinin her daim temiz tutulması gerekir. Cildin nemsiz kaldığı durumlarda sebum üretimi artacaktır ve bu da sivilce oluşumu riskini artıran bir durumdur. Bu sebeple cildin içten ve dıştan nemlendirilerek beslenmesi gerekir. Alerjen etkiye sahip olabilecek kozmetik ürünlerden uzak durulması, akne tedavisine uygun dermatolojik ürünlerin tercih edilmesi, sivilce oluşumlarının kozmetik ürünlerle kapatılmaya çalışılmaması sivilce tedavisi sürecinde önerilen yöntemlerdendir. Elleri yüze değdirmemek ve yastık kılıflarını sık sık değiştirmek de sivilcelerin geçmesinde yardımcı olan yöntemler arasında yer alır.
Sivilcelerin sayısı ve büyüklüğü ile yarattıkları fiziksel ve ruhsal etkiler bakımından sivilcelere yapılacak olan bakım ve gösterilecek olan tutum değişiklik gösterebilir. Bu noktada “Sivilce sıkmak doğru mu?” sorusuyla baş başa kalabiliriz. Bu sorunun cevabı ise çok net şekilde “hayır” olacaktır. Oluşan sivilceyi sıkmak sivilcenin içindeki iltihaplı sıvıyı cilt yüzeyine dağıtarak sivilce sayısının çoğalmasına sebep olacaktır. Bunun yanı sıra bu uygulama gözeneği tahrip ederek sivilce izi oluşmasına da yol açabilir. Sivilce sıkmak cilt irritasyonuna neden olarak cilt üzerinde kızarıklıklar da yaratabilir.
Her cilt tipinin kendine özgü bir bakım gerektiren bazı özellikleri vardır. Sivilceli ciltlerde de bu doğrultuda özenli bir bakım uygulanması gerekir. Sivilceli ciltlerde uygulanacak olan cilt bakımı temizleme, gözenek sıkılaştırma, nemlendirme adımları üzerinde yoğunlaşabilir.
Sivilceli bir cildin uygulaması gereken en temel cilt bakım adımı cilt temizliğidir. Doğru şekilde gerçekleştirilen cilt temizliği sayesinde cilt üzerinde sebum birikmesini ve gözeneklerde ölü deri ya da kir birikmesini engelleyebilirsiniz. Bu noktada cildi günde iki kez, nazik hareketlerle temizlemeye; cildi sıcak suyla yıkamamaya ve tek kullanımlık havlularla kurulamaya özen göstermeniz gerekir. Cildinizin pH dengesini sağlamaya yardımcı olacak ve gözeneklerinizi nazikçe arındıracak Avene Cleanance Cleansing Gel gibi akneli ciltlere özel olarak formüle edilmiş temizleme jellerinden faydalanarak daha verimli ve sağlıklı bir temizlik gerçekleştirebilirsiniz.
Sivilceli ciltlerde fiziksel peeling uygulamaları dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Sert ve iri tanecikli fiziksel peelingler cilt üzerindeki iltihaplı lezyonları tahriş edebilir ve enfeksiyonu yayabilir. Bu sebeple mümkün olduğunca iri ve sert tanecikler içeren fiziksel peelinglerden kaçınılması tavsiye edilir.
Jowae Purifying Clay Mask gibi arındırıcı ve gözenek sıkılaştırıcı içeriğe sahip bakım maskeleri ve Lierac Sebologie Keratolytic Solution Blemish Correction gibi gözenekleri sıkılaştırıp sivilce görünümünü azaltmayı hedefleyen tonikler de cilt temizliğini tamamlamak için kullanılabilecek ürünler arasında yer alır.
Nemlendirme işlemi de sivilceli ciltlerin bakım rutininde oldukça önemli bir yere sahiptir. Doğru nemlendiricilerin kullanılmasıyla sebum üretimi dengelenebilir ve cilt görünümü eşitlenebilir. Avene Cleanance Comedomed Konsantre Bakım Kremi gibi sivilceli ciltler için özel olarak formüle edilen nemlendiriciler ile cildinizi neme doyurabilirsiniz.
Sivilceler üzerinde olumlu etkiye sahip olan ilk içerik, gözenekleri derinlemesine temizleyerek anti bakteriyel özellik gösteren salisilik asittir. Salisilik asidi her gün ya da bir gün arayla kullanmaya ve kullanım sonrasında cildi iyice nemlendirmeye özen göstermeniz önerilir.
Kükürt içeriği de cildin sebum salgısını kontrol etmede ve cilt üzerindeki bakterileri yok etmede etkin rol oynar ancak ciltte aşırı kurumaya sebep olabileceği için özenli kullanılması önerilir.
Kaolin kili cildin sebum üretimini dengelemeye, gözenekleri temizlemeye ve cildi yatıştırmaya yarar. Ayrıca B3 vitamini olarak bilinen Niyasinamid de cilt bariyerini güçlendiren, irritasyonları yatıştıran ve cildi yenileyen bir içeriktir.
Bu içeriklerin yanı sıra çay ağacı ve manuka içerikleri de anti bakteriyel özellik göstererek sivilceleri kurutmada ve gözenekleri temizlemede etkili olur. The Organic Pharmacy Tea Tree Manuka Neem Cream zengin içeriği sayesinde sivilce karşıtı cilt bakım rutininde oldukça besleyici bir nemlendirici olarak kullanılabilir.
Sivilcelerin yanı sıra sivilce izleri de kimi zaman ortadan kaldırmak istediğiniz görüntüler oluşturabilir. “Sivilce izleri nasıl geçer?” sorusunun cevabı ise oldukça kapsamlıdır. Jowae Anti Blemish Sos Gel düzenli kullanımda kızarıklık görüntüsünü azaltmaya yardımcı olan içeriklere sahiptir. Ayrıca C vitamini de sivilce izlerinin oluşturduğu renk eşitsizliklerini gidermede etkili içeriklerden biridir ancak C vitamini kullanımının sivilceli ciltlere uygun, yağsız bir güneş kremiyle desteklenmesi gerekir.
Sivilce izlerini giderme konusunda etkili bir diğer işlem ise kimyasal peelingdir. Kimyasal peeling cilt üzerine çeşitli enzimlerin uygulanmasıyla birlikte cildin üst katmanının soyulmasına sebep olan bir işlemdir. Bu işlemin süresi cilt özelliklerine, hedeflenen cilt görünümüne ve kullanılan kimyasalların kuvvetine göre değişiklik gösterecektir. Bu süreçte cildin çok iyi nemlendirilmesi ve güneşe karşı korunması gerekir. Lazer işlemler de sivilce lekelerini ve izlerini gidermede kullanılabilecek yöntemler arasındadır. Lazer işlemde cilt altında hasar görmüş hücrelerin yenilenmesi için uyarıcı bir etken sağlanır.
Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimi için yeterli beslenme büyük önem taşır. Gelişme çağındaki çocukların, ihtiyaç…
Sağlıklı Kemikler ve Kalp Sağlığı İçin Güçlü Bir İkili Vitaminler, sağlığımız için hayati rol oynayan…
Sağlıklı dişler, sadece güzel bir gülüş değil, aynı zamanda iyi bir beslenme ve öz güven…
Saç bakımı ve rengi, kişisel ifademizin önemli bir parçasıdır. Ancak saç boyama işlemi çoğu zaman…
Çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için dengeli beslenme önemlidir, fakat bazı besin öğeleri vardır ki,…
Vichy'nin Liftactiv serisi, yaşlanma belirtilerini hedef alan ve cildin genç ve sağlıklı görünümünü destekleyen etkili…